Skip to main content

Adobe, bekend om hun programma’s zoals Photoshop, Premiere en Illustrator, brengt software uit die kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om autonoom afbeeldingen te genereren. Bovendien introduceren ze een tool die tekststyling gebruikt die vergelijkbaar is met Word Art, maar met meer verfijning. Deze softwaretools maken deel uit van het Firefly-initiatief van Adobe, waardoor creatievelingen er toegang toe hebben.

Wat is Adobe Firefly?

Adobe Firefly is een uitgebreide verzameling, creatieve AI-modellen volgens Adobe. Momenteel bestaat de familie uit twee hulpmiddelen, maar dit aantal zal in de toekomst groeien. Het eerste gereedschap maakt afbeeldingen op basis van tekstuele invoer en de andere tool biedt verschillende manieren om tekst aan te passen.

Hoe werkt de AI Adobe Firefly?

De afbeeldingsgenerator van Adobe wordt aangedreven door kunstmatige intelligentie en kan afbeeldingen genereren op basis van tekstuele invoer. Deze functionaliteit lijkt sterk op de beeldgeneratiesoftware van OpenAI (Dall-E) en Midjourney; met een cruciaal verschil, zoals Adobe trots opmerkt: hun software voor het genereren van afbeeldingen is getraind op afbeeldingen zonder auteursrecht, licenties voor dit soort gebruik of maken deel uit van de Adobe Stock Library. Deze bibliotheek bevat veel foto’s, video’s en afbeeldingen.

Met deze beslissing wil Adobe zijn beeldgeneratiesoftware meer veilig maken voor merkgebruik en voorkomen dat er inbreuk wordt gemaakt op het intellectueel eigendom van fotografen en kunstenaars. Interessant gezien het feit dat concurrent Midjourney vorig jaar moest toegeven dat ze afbeeldingen gebruikten zonder toestemming van rechthebbenden. Adobe zal ook kunstenaars betalen die trainingsgegevens aanleveren aan de software.

Verfijn de schrijfstijl met Adobe Firefly

Adobe introduceert naast hun AI-beeldgenerator ook een gebruiksvriendelijke tool voor het personaliseren van teksten. In het onderstaande voorbeeld is de tekst, met als basis het woord ‘Firefly’ en de beschrijving ‘vele vuurvliegjes in de nacht, bokeh effect’, gegenereerd. Naast de afbeelding kan je rechts alle soorten effecten aanpassen zoals jij wil.

Hoe kan jij de Adobe Firefly AI gebruiken?

De Firefly-tools van Adobe zijn momenteel alleen toegankelijk via haar eigen website en je hoeft geen Creative Cloud-abonnee te zijn om er gebruik van te maken. Adobe beperkt echter het aantal gebruikers dat momenteel met Firefly kan werken, omdat de tools op bètabasis werken. Adobe heeft aangekondigd dat de functies van Firefly te zijner tijd zullen worden geïntegreerd in populaire Adobe-applicaties zoals Premiere, Illustrator en Photoshop.

Leave a Reply