Skip to main content

Er zijn veel verschillende programmeertalen, wat kan soms verwarrend zijn voor iemand die ICT gaat studeren. Sommige worden gebruikt voor specifieke doeleinden en andere kunnen meerdere taken aan, waardoor het moeilijk is om vast te stellen welke taal de beste optie is. De talen die het meest bruikbaar zijn en het meest nuttig voor onze dagelijkse bezigheden, variëren afhankelijk van persoon tot persoon. Als u bijvoorbeeld een website wilt bouwen, zou Java of JavaScript waarschijnlijk de best mogelijke opties zijn. Als je een programma wilt coderen om ingewikkelde rekensommen op te lossen, dan is C wellicht een betere optie omdat het eenvoudige codes vereist.

Python

Python is een van de meest gebruikte programmeertalen die men zelfs aan kinderen leert wanneer er getoonde aanleg is voor programmeren. Deze taal is gemakkelijk te leren dankzij zijn leesbaarheid. Daarnaast is Python ook opensource, wat wil zeggen dat het gratis beschikbaar is. Er bestaan verschillende uitbreidingen, modules en integraties met webservices die dus makkelijk toegankelijk zijn. Verder wordt deze talen vaak gebruikt om 2D beeldvorming en 3D animaties te ontwikkelen, maar ook voor bepaalde video games en wetenschappelijke toepassingen. YouTube, Pinterest, Instagram and Quora zijn slechts een paar van de vele organisaties die Python gebruiken.

Java

Java is een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld. De taal is al jaren populair bij programmeurs, die het bezit van Oracle Corporation is. Met een object-georiënteerde structuur, is Java bruikbaar voor applicaties op alle platformen, zoals Windows, Android en iOS. Hierdoor is de taal zeer geliefd bij miljarden apparaten in de wereld. Grote techbedrijven zoals Amazon, Google, Twitter en YouTube gebruiken ook Java.

C taal en C++

De C taal is waarschijnlijk de oudste programmeertaal die tot op de dag van vandaag nog steeds intensief gebruikt wordt. Wat interessant is aan C, is dat het de basis vormt van andere codetaal. Java, JavaScript en C#, bijvoorbeeld, zijn gebouwd op C. Als je deze taal onder de knie hebt, zul je dus gemakkelijker een ander programmaanse taal kunnen leren. Ook bestaat er C++: hierbij wordt dus de oorspronkelijke C gewijzigd en verbeterd. Sommige beginnende programmeurs kiezen ervoor om hun studie te starten met C++ in plaats van met C Taal; toch kan het nooit kwaad om ook kennis te vergaren over C Taal als stevige fundamentele basiskennis.

C#

Microsoft creëerde C#, dat aan populariteit won sinds het jaar 2000. Het is een veelzijdige programmeertaal die wordt geïmplementeerd in het .net framework. Net als C++ heeft deze taal toepassing op Android-, iOS- en Windows-apparaten, maar ook Microsoft Visual C++ is nodig. Merken zoals Bing en Dell maken gebruik van deze taal.

Uiteraard zijn er voor- en nadelen bij elke programmeertaal. De keuze die je maakt, hangt af van het soort project dat je wilt maken en voor welk platform je het ontwikkelt. Voordat je de taal gaat gebruiken is het belangrijk dat je er wat meer over weet, maar daar leer je pas echt van door ervaring!

Leave a Reply