Skip to main content

Het bekende kledingmerk Scotch & Soda uit Amsterdam heeft faillissement aangevraagd voor hun Nederlandse activiteiten. Volgens het bedrijf zijn de ‘ernstige cashflowproblemen’ een gevolg van de lockdowns, energiecrisis en de hoge inflatie tijdens de coronapandemie, zo meldde Het Financieele Dagblad.

Op zoek naar een leider om het bedrijf nieuw leven in te blazen, deelt curator Jasper Berkenbosch (Jones Day) zijn teleurstelling over het faillissement. “Het is een ongelooflijk bittere pil om te slikken”, zegt hij. “Dit is een echt Nederlands merk met een creatieve ziel dat wereldwijd opereert – en dat is iets speciaals.”

De internationale winkels van Scotch & Soda hebben de failliete Nederlandse vestiging hard nodig. Berkenbosch is daarom op zoek naar een bedrijf dat niet alleen bereid is de Nederlandse verkooppunten over te nemen, maar ook de resterende winkels over de grenzen heen kan overzien, die nog failliet zijn verklaard.

De vooruitzichten voor een succesvolle doorstart van Scotch & Soda lijken goed te zijn

De curator is in gesprek met verschillende geïnteresseerde partijen en verwacht dat er een doorstartmogelijkheid gevonden kan worden. “Hoewel ik optimistisch ben, is het nog geen zekerheid. Er zal ook extra financiële middelen nodig zijn,” aldus hij, na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

Berkenbosch brandmerkt Scotch & Soda als een “authentiek Amsterdams merk” waarvan de kledingstukken in de stad zelf worden gemaakt. In Nederland telt de onderneming zo’n dertig winkels en achthonderd medewerkers; wereldwijd gaat het om zo’n tweeduizend man personeel en tweehonderdzestig winkels. Verder zijn er wereldwijd zo’n zevenduizend winkels die Scotch & Soda kleding leveren.

De ongelukkige timing van internationale expansie

De problemen waarmee Scotch & Soda te kampen heeft, lijkt volgens de curator op het eerste gezicht gerelateerd te zijn aan een ongelukkige tijdstip van de internationale groei. “Scotch & Soda had in de laatste jaren een sterke uitbreiding doorgemaakt, juist toen er op wereldvlak sprake was van de coronacrisis.”

De zware coronarestricties die de opening van gloednieuwe winkels verhinderden, samen met de stijgende energieprijzen die hun kosten opdreven, maakten dat Scotch & Soda uiteindelijk niet langer kon voldoen aan de betalingsverplichtingen waardoor een faillissement onvermijdelijk werd, ondanks het flinke geïnvesteerde bedrag in de expansie.

Leave a Reply