Skip to main content

Naarmate de technologie vordert, wordt kunstmatige intelligentie (AI) snel een deel van ons leven. Van het besturen van auto’s tot het beheren van medische dossiers, AI is een krachtig hulpmiddel dat complexe taken eenvoudiger en sneller maakt. Maar wat velen zich niet realiseren, is hoeveel verder AI kan worden gebruikt om onze taal te begrijpen en te interpreteren op manieren die verder gaan dan het basisbegrip. Van het herkennen van woorden en hun context tot het herkennen van de onderliggende betekenis en emoties erachter, AI is getraind om onze communicatie met verbluffende nauwkeurigheid te ontcijferen. De implicaties hiervan zijn verreikend en diepgaand, waardoor we ongekende inzichten krijgen in de manier waarop we spreken en denken. Laten we dus eens nader bekijken hoe AI ons kan helpen onze taal te begrijpen.

Geschiedenis van AI-taalmodellen

GPT-3, de derde versie van het Generative Pre-trained Transformer-taalmodel, is aangestuurd door kunstmatige intelligentie. Het is voorgeprogrammeerd en bevat meer informatie dan een mens ooit kan verwerken in zijn hele leven.

In 2018 werd het eerste artikel over GPT-1 uitgebracht op de website van OpenAI. Dit model is getraind met behulp van BooksCorpus-gegevens die bestaan uit duizenden ongepubliceerde boeken. Het resultaat van deze training was uitstekend, omdat GPT-1 nauwkeurige resultaten leverde voor verschillende taken die nog nooit eerder waren gebruikt.

Een jaar na de eerste versie van OpenAI GPT-2, in 2019, werd het ontwikkeld en gepubliceerd. Deze tweede versie was getraind op anderhalf miljard parameters en in staat om naar behoren vervolgzinnen te produceren op basis van de opgegeven zin.

In 2020 bracht GPT-3 zichzelf naar de buitenwereld. Met 175 miljard parameters – bijna 115 keer meer dan GPT-2 – is dit meesterwerk van kunstmatige intelligentie in staat om alles creëren, van het schrijven van artikelen tot het beantwoorden van vragen en het vertalen of programmeertalen. GPT-3 is limitloos!

Sinds de eerste versie van GPT maakt het model gebruik van “deep learning”, een tak van machine learning op basis van kunstmatige neurale netwerken. Deep learning wordt gebruikt in spraakherkenning, medische beeldherkenning en vele andere gebieden.

Het doel van Kunstmatige Intelligentie (AI)

Kunstmatige intelligentie (AI) is een snel evoluerend technologiegebied dat probeert machines te creëren die kunnen denken en handelen als mensen. AI streeft ernaar om gegevens te analyseren om voorspellingen te doen, processen te optimaliseren en snel en nauwkeurig beslissingen te nemen zonder menselijke tussenkomst. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen kan AI patronen herkennen, verbindingen leggen en informatie uit grote datasets interpreteren. Als gevolg hiervan is AI van onschatbare waarde geworden in veel industrieën en de toepassingen variëren van het automatiseren van alledaagse taken tot het bieden van inzichten voor complexe problemen. AI is daarom een essentieel hulpmiddel voor bedrijven, wetenschappers en ondernemers om vooruitgang te boeken en de toekomst van onze wereld vorm te geven.

Leave a Reply